4 hasznos tanács a stressz ellen

A stressz minden embert érint valamilyen szinten, akár tudnak róla, akár nem. Minden egyes döntéshelyzet, kihívás, probléma, vagy bizonytalanság oka lehet ennek, és mindannyian találkozunk ilyen helyzetekkel.

A káros hatások sora pedig igen széles. Kialakulhat belső szorongás, depresszió, alvásproblémák, gyomorbetegségek, emésztése zavarok, és egyéb fizikai vagy lelki bajok.

A következőket ajánljuk a stressz legyőzésére:

1. Rendszeres, örömet okozó testmozgás

A testmozgás nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szellemileg is jótékony hatást gyakorol rajtunk. Edzés közben kitisztulnak a gondolataink, és habár fizikailag dolgozunk, szellemileg mégis felfrissülünk tőle. Ezért fontos, hogy rendszeresen, lehetőleg minden nap végezzünk valamilyen testmozgást, és lehetőleg olyat, amiben örömünket leljük. Lehet ez súlyzózás, torna, futás, kocogás, vagy akár egy kiadós séta is. Elszántnak kell lennünk ezen a téren, mivel ez szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy legyőzzük a stresszt.

2. Rendszeres alvás

Az alvás az egyik legjobb mód a stressz káros hatásainak a csökkentésére. Ilyenkor regenerálódik a szervezetünk, és ezért ajánlott naponta legalább 7-8 órát aludni. Az is fontos, hogy mindig azonos időben feküdjünk le, és ne rendszertelenül. Emellett ajánlatos éjfél előtt lefeküdni minden este, mivel az éjfél előtti alvás sokkal hatékonyabb.

3. Relaxáljunk

Vannak nagyon hatékony meditációs illetve relaxációs módszerek, amiknek a segítségével csökkenthetjük, sőt akár meg is szüntethetjük a stresszt hosszú távon.

4. Próbáljuk megszüntetni a fölösleges aggódást

Sokan aggódnak olyan dolgok miatt, amire nincsenek is befolyással, azaz nem is tehetnek ellene. Az ilyen aggódást tudatosan meg kell szüntetnünk és ki kell iktatni az életünkből. Ha valami miatt aggódunk, akkor gondolkozzunk el rajta, tehetünk-e a dolog ellen. Ha igen a válasz, akkor haladéktalanul tegyük meg a szükséges lépéseket, és máris nyugodtabbak leszünk, ha pedig nem tehetünk semmit, akkor nincs is értelme aggódnunk.