Utazásaim során kiderült, hogy nálunk sajnos még mindig nem eléggé elterjedt a napelem rendszer

Nagyon sokat utazom a munkámból kifolyólag, amit kifejezetten élvezek, bevallom. Másnak lehet, hogy ez nyűg lenne, de én sokkal izgalmasabbnak tartom ezt a fajta életvitelt. Mindig izgalommal tölt el, amikor egy olyan városba látogatok el, ahol még előtte nem jártam. Ezeket az utakat mindig az interneten foglalja a cégem, manapság ez csak pár kattintás és kis millió alternatíva tárul elénk. Az ilyen utazások alkalmával a munka mellett szerencsére van szabadidőm is, amikor kicsit szétnézhetek, felfedezhetem a környéket.

Elképesztő számomra, hogy egymáshoz közel levő országokban elő embereknek mennyire más a mentalitása és a dolgokhoz való hozzá állása. Vegyük például Ausztriát, aki egy szomszédos országunk. Ahogy én láttam, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, mint hazánkban. Sokkal inkább kihasználják a megújuló energiaforrások kínálta lehetőségeket. Már az országhatárt átlépve egyből a látóterünkbe kerül a sok szélerőmű, igazából ez is olyan energia, ami ingyen és bérmentve a rendelkezésünkre áll. A másik, ami szintén egy megújuló energiaforrás, amit bármikor a hasznunkra fordíthatunk, a napenergia. És ezt ott meg is teszik, méghozzá napelem rendszer segítségével. Nem azt mondom, hogy nálunk nem élnek ezzel a lehetőséggel, de kevesebben, mint aki meg tehetné. Pedig ha azt vesszük ez nem “kidobott pénz”, sőt. Ezt egy befektetésként kell felfogni, ugyanis a napelem rendszer segítségével az áram számla, mint olyan majdnem, hogy megszűnik, illetve egy igen minimális szintre csökken le. A megfelelően méretezett napelemmel ugyanis akár az egész éves áramszükségletet fedezhetjük. Ez már azért elgondolkodtató.

Adottak a napsugarak, amiket leegyszerűsítve a folyamatot a napelem rendszer egyen árammá alakít, és így csodák csodájára a háztartási gépek fogyasztásának jelentős többségét a nap „finanszírozza”. Szerencsére azért hazánkban is egyre több olyan cég jelenik meg, akinek a napelem rendszer telepítés a fő profilja, a belinkelt cég például ezzel foglalkozik és nagyon jó referenciái vannak. Ez egy komoly beruházás, de nem kell tartani attól, hogy több hétre “megszállják” a szakemberek a házunkat, ugyanis a tervezés és az engedélyeztetés szakasza veszi igénybe az idő legnagyobb részét, az áramszolgáltató jóváhagyása is szükséges a terveket illetően, de maga a kivitelezésen akár egy nap alatt túl lehetünk. Azért jól válasszuk meg a kivitelező céget, mert a minőség e tekintetbe is kulcsfontosságú. A legapróbb alkatrésznek is nagy jelentősége lehet, higgyük el. Ha profi szakemberekkel szeretnénk dolgoztatni, válasszuk őket.

Nem ártana kicsit változtatni a mentalitásunkon és a fejünkbe vésni, hogy a környezetvédelemből igenis nekünk is ki kell vennünk a részünk, hisz ez mindannyiunk érdeke. Sajnos még kevés cég üzletpolitikája helyez hangsúlyt a környezetvédelemre, de ha ők is elgondolkodnának a napelem rendszer használatán, az hatalmas előrelépés lenne az ügyben. Ideje tehát felzárkóznunk e tekintetben nyugati szomszédainkhoz, ez legalábbis az én álláspontom.